Hobby - a mindennapok leginkább várt percei...


A napnak mindig az a része a legkellemesebb, amit barátainkkal, családunkkal töltünk, és felhőtlenül kikapcsolódva csak játszunk, pihenünk. A szabadidő lehető legkellemesebb eltöltéséhez mindenkinek más kell: van aki sátorozni szeret, van akinek egy sakk vagy kártya parti is tökéletesen pihentető elfoglaltság.  

Számomra a legkellemesebb kikapcsolódás, mely oldani képes a mindennapok feszültségeit, problémáit; az utazás (pénztárca függő), kirándulás, kiadós séta a hegyekben, a vízparton, a sport, a zene, a mozi.

 Utazás...

Gyerekkorom óta "nagy utazó" vagyok. A kezdetekben a Balaton-hoz (Szabadi-Sóstó, Balatonfüred...), majd később már kicsit távolabbra is mehettem, Drezda, Zwickau, Zakopane. A sport révén ez a trend még fokozódott, hiszen volt hogy hetente más városban játszottunk. Nyugodtan mondhatom, hogy igen fiatalon kialakult egy fajta igény arra, hogy ne üljek a fenekemen. Hajtott valami kíváncsiság, megismerni az ismeretlent, eljutni oda, amit addig csak képekről láthattam. Ahogy lehetőségeim engedték egyre távolabb jutottam. Amit nagyon fontosnak gondolok, szinte minden utazásomról vannak képeim, emlékeim. Kellemesek, kellemetlenek ez nem is lényeges annyira, inkább az számít, hogy van mire emlékezni. Képek villannak föl, mindegyik a maga módján szomorú vagy vidám; néha mindkettő. Felnőtt fejjel fogalmazódott meg, ill. értettem meg igazán hogy mit is jelent utazni, hogy valójában mi az utazás lényege...

Nicholas Sparks szerint "...Minden utazás egyszeri és megismételhetetlen. Még ha ugyanoda megy is az ember, és ugyanazokkal találkozik, akkor sem lesz ugyanaz az élmény. Nem érezném ugyanazt. Számomra ez az utazás lényege. Emberekkel találkozni, megtanulni nemcsak elfogadni egy másik kultúrát, hanem élvezni is; úgy venni részt benne, mintha helybéli lennék, és úgy reagálni mindenféle benyomásra..."
Amatőr utazó, azaz turistaként pontosan értem és egyetértek minden szavával. Újra és újra szeretném látni Angliát; Dover fehér szikláit, Skócia mesés tájait, az Edinburgh-i várat, sétálni a londoni esőben a Temze partján, utazni egy emeletes buszon. Ezt a soha el nem múló vonzódást Oláh Feri barátomnak köszönhetem.

Emlékezetes utazásaimról az "Élménytár" oldalon utibeszámolók és rengeteg kép segítségével sokkal többet megtudhatsz. Ne hagyd ki!

 

 Zene...

Nagyon nagy szerepe van a zenének az életemben. Sokat buliztunk annak idején, amiből ma már többnyire csak a zene hallgatása maradt. Azért nagyon jó visszaemlékezni a mi nagy generációnkra, hiszen többüket élőben hallgathattam, láthattam, élvezhettem a játékukat.
Azért tudod valóban fantasztikus dolog, hogy él az emlékeimben egy esti TV híradó, ahol Varga József  bejelenti, hogy négy liverpooli "gomba fejű" srác valami újat talált ki. Ez volt a
Beatles. És tényleg elszabadult az "őrület", jött a Rolling Stones, az Animals, a Beach Boys, a Troggs, a Cream, a Deep Purple, a Led Zeppelin, a Procol Harum, a Bee Gees, a Uriah Heep, a Queen, a Herman's Hermits, a Steppenwolf, a Doors, a Manfred Mann, a Whu, vagy Jimi Hendrix, Jennis Joplin, Elvis Pesley, Paul Anka, Little Richard, Simon and Garfunkel, Fats Domino, stb, stb... végtelen a névsor. Olyan hangulata volt a '60-as, '70-es, '80-as évek zenéjének, ami semmihez sem hasonlítható. Ma is léteznek nagy egyéniségek és színvonalas együttesek, de hát igazából az "..úttörők.." határozzák meg a mai zenei világ hangulatát. A legtöbb agyonhallgatott új zene alapjait ŐK kreálták. Nem véletlen, hogy sokuk még a mai napig is fantasztikusan népszerű, pedig változott a kor, a világ másképpen fordult, ennek ellenére ŐK mégis megmaradtak óriásnak...

Carlos Santana    

Gloria Estefan

Sting

Mint mérleg jegyű, mindig is sokat jelentett a zene, de inkább a hangulat amit teremteni képes.
Gloria Estefan, Carlos Santana, Sting (Gordon Matthew Thomas Sumner), Eric Clapton (a "lassú kezű"),  Joe Cocker (Clapton és Cocker még "annakidején" együtt kezdték), Level42, George Michael, Al Jarreau, Simple Red, ACDC, Jean Michael Jare, Chris Rea, Lionel Richie, Quincy Jones, Stevie Wonder, Bruce Springsteen, Enya, Enigma, stb.
Hogy hol vannak a magyarok ?
Jogos a kérdés, lehet, hogy velük kellett volna kezdenem. De hát mégis csak "azok kezdték", nem? Egyébként sem egyfajta értékrendet akartam felállítani... Szóval itthon nekem Szulák Andrea, Koncz Zsuzsa, Friderika, Ákos, Hevesi Tamás, Zorán, Presser Gábor, Gerendás Péter, Szt.Martin, Berkes Gábor, Bródi János, Demjén Ferenc, Lerhc István, a Benkó dixile.

 Sport...

Természetesen az informatika mellett, műszaki érdeklődésű révén az  autó-motor sport is fergeteges élményt nyújt. Igaz a szuper autókról csak álmodozhatok, de nem félek ezektől azálmoktól. Optimista lévén miért ne hihetném azt, hogy egyszer talán nekem is bejön!! No nem a versenyzésre gondoltam, csak egy olyan autóra ami, számomra felér egy versenyautóval.
A sporthoz fűződő elég bensőséges kapcsolatomról a "
Kosárlabda" oldalon részletesen is mesélek, így itt csak annyit, hogy nagyon sákáig nem létezhettem mozgás nélkül, ezért mindíg csinálnom kellett valamit, hogy levezessem a fölös energiáimat. Sajnos ez ma már nincs így. Manapság már minden más nagyobb szerepet kap, mint a sport - sajna -, a mozgás, mert hát bevallom kissé elkényelmesedtem, meg hát a kor ugye...

 

 Film...

Gyerekkorom óta rendszeres mozilátogató vagyok/voltam. Mióta a videó, majd később a DVD elérhetővé, mindennapossá vált, inkább csak otthon mozizok, de azt tényleg rendszeresen. Elég komoly film gyüjteményem van. Mielőtt rosszra gondolnál, nem a letöltésekből sikerült összehoznom, hanem a türelem és az akciók révén. A rajzfilmek utáni rajongásom is igen régről fakad, amit manapság nagyon jól hasznosítok, hiszen az unokámmal jókat mozizunk, amikor azt lehet Néki. Most a "Transformers Prime - Autobotok" a nagy sláger. Emlékszem a gyerekeimmel a G.I. Joe-ért rajongtunk.

Ismered őket? Imádni való fantasztikus csapat.

Amióta a Cartoon Network bemutatkozott Magyarországon, állandó TV-programom...
A rajzfilmeken túl is van film-élet, természetesen vannak olyan új és régi filmek, amelyeket újra és újra szívesen megnézek. A "80 nap alatt a Föld körül", "Casablanca", "Van aki forrón szereti", "Szórakozott professzor", "Ben Hur", "Cleopátra", "Nyomorultak", "Aki szelet vet", "Három testőr", "Robin Hood",  "Egri csillagok",  "Indul a Bakterház",  "Tanu", "A tizedes meg a többiek", stb....

Vég nélkül sorolhatnám.... Kedvelem a krimit, az akciófilmeket, a sci-fi -t mondhatni majdnem mindenevő vagyok. Egyetlen téma a horror amit nem tudok értékelni, sőt...